Museumskopier

Museumskopier

Løvefigur fra Vinje Stavkirke

Vinje Stavkirke ble bygget i annen halvdel av 1100-tallet, og revet i 1796

 

Løvefiguren var kapitél på en av portalstolpene i kirken.  Denne figuren og to trestykker med rune-innskrifter er det eneste som nå er igjen. Det befinner seg i Kulturhistorisk Museum i Oslo.

 

Den mest interessante runeinnskriften er fra ca. 1185, og lyder: "Sigurd Jarlsson ristet disse runerlørdagen etter Bottolfsmesse da han var flyktet hit og ikke ville gå til forlik med Sverre, sin fars og sine brødres bane" "Sverre" er identisk med Kong Sverre. Sigurd var sønn av Erling Skakke og halvbror av Magnus Erlingssøn.

 

Figuren ble laget av furu, som originalen, i flere hundre eksemplarer,  ca. 56 cm høy.

Mannshoder fra Oseberg-vognen

Hodene skriver seg fra den rikt utskårne vognen i Oseberg-funnet, som befinner seg i Kulturhistorisk Museum,  Vikingskipshuset på Bygdøy. Vognen ble laget og dekorert ca. 800 e.Kr..

 

Vognen ble funnet sammen med meget nnet utstyr fra en fornem begravelse i Oseberg-skipet, utgravet i 1904.

 

Hodene ble laget i bøk. De store er ca. 18 cm høye.

 

Forstykke fra Oseberg-slede

Kvinnene i Oseberggraven fikk med seg tre praktfulle sleder. I likhet med vognen ble de laget og dekorert ca. 800 e.Kr..

 

Dette brettet var plassert foran på en av sledene.  Den lille masken som er avbildet nedenfor dannet deler av festene for sledens skjeker.

 

Brettet er skåret i ek og måler ca. 40 x 31 cm. Det ble laget 50 nummererte eksemplarer. Masken ble gjort i bøk og er ca. 8 cm høy.

Hylestad-portalen er den eldste og mest berømte av en gruppe stavkirkeportaler fra 1200-årene.

 

 

Motivene er fra sagnet om Sigurd Fåvnesbane - hentet fra Volsungesaga.

 

Stolpene er ca 215 cm høye - furu.

 

Ved verkstedet laget vi en serie av disse portalene, også med rekonstruert bue i toppstykket.

 

Originalene befinner seg i Kulturhistorisk Museum i Oslo.

 

Portalstolper fra Hylestad Stavkirke i Setesdal

Stolpenes enkeltmotiver - fem i alt - ble skåret som egne relieffer i full størrelse.

Det som er avbildet forestiller den scenen hvor Sigurd skulle prøve sverdet som Regin smidde til ham. Han hugget i Regins ambolt og sverdet brast i to deler. Da ga hans mor ham stykkene av Sigmunds sverd, og de lot han Regin smi sammen til sverdet Gram. Gram tålte amboltprøven! I ett av de andre motivene ser vi at Sigurd dreper dragen Fåvne med sverdet Gram

                   Aquamanile

 

Opprinnelig vievanns-mugge, men originalen til denne kopien er skåret i tre, bemalt og utført som lysestake. Den befinnner seg i De Sandvigske Samlinger på Maihaugen, Lillehammer.

Høyde: 32 cm.

                    Øl-trøys

 

Drikkekar med håndtak og tut, i fugleform. Originalen befinner seg i De Sandvigske Samlinger, Maihaugen, Lillehammer - opprinnelig fra Vågå i Gudbrandsdalen ca. 1700.

Lengde: 52 cm.

Port-løve fra Loftsgarden, Vaa, Rauland i Telemark.

 

Sammen med en tilsvarende figur har denne dannet et par som avslutter "beitskiene" på hver side av døren i loftet fra Loftsgarden.  Løvene er sikkert inspirert av de portal-løvene som finnes på mange stavkirker. Loftgardsløvene regnes som noe av den beste profane kunst som vi har oppbevart fra middelalderen. Loftsgardsloftet er tidfestet til mellom 1300 og 1350 e.Kr.

1600-talls hjørneskap

 

Originalen befinner seg i Norsk Folkemuseum. Skapet kommer fra Sogndal i Sogn. Det ble antagelig skåret av Peter Negelsen fra Eckernförde, som bosatte seg i Bergen 1 1644.

 

Sidefigurene forestiller allegorier på Tro (korset) og Kjærlighet (duen). Dørfyllingen forestiller Hyrdenes tilbedelse - Epifani, dvs Herrens Åpenbaring.

Gallionsfigurer med utgangspunkt i originaler i Norsk Maritimt Museum (Norsk Sjøfartsmuseum), Bergen Sjøfartsmuseum, og en amerikansk figur med ukjent opprinnelse.

 

Figuren i bakgrunnen er fra Bergen Sjøfartsmuseum og skal visstnok være den første kjente norske avbildningen av en sjømann. Han er tydeligvis navigatør med astrolab i hånden og globen ved fot.

Vasaskipet

 

forliste i Stockholms havn i 1628 - samme år som det ble ferdig bygget.

 

Skipet var utsmykket med en stor mengde skulptur og ornamentikk - skåret i ek.

 

Etter avtale med museet har vi i samme materiale laget serier av kopier av en Herkulesfigur i hel størrelse (ca. 105 cm), deler av den samme stolpefiguren, samt en av de mange løvemasker som skipet var smykket med.